el-GRen-US
 
ΕΛΟΝΟΣΙΑ >  Πληροφορίες για το Κοινό > Συχνές Ερωτήσεις
ΕΛΟΝΟΣΙΑ
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί η ελονοσία απασχολεί στις μέρες μας; Δε θεωρείται νόσημα του παρελθόντος;
Τα τελευταία χρόνια, η μαζική μετακίνηση πληθυσμού προς ενδημικές περιοχές ανά τον κόσμο, έχει οδηγήσει στην εισαγωγή κρουσμάτων ελονοσίας σε μη ενδημικές ανεπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, οι κλιματολογικές αλλαγές (αύξηση επιπέδου θερμοκρασίας και υγρασίας) ευνοούν την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των διαβιβαστών της νόσου (κουνουπιών).


Η ελονοσία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Όχι. Η ελονοσία δε μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή, με σταγονίδια του βήχα ή με τη σεξουαλική επαφή αλλά μέσω των κουνουπιών. Ένα κουνούπι τσιμπά ένα μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια, μολυσμένο πλέον και το ίδιο, μεταφέρει το παράσιτο (πλασμώδιο) στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει. Λιγότερο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι η μετάγγιση μολυσμένου αίματος και η μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο.


Μπορούν όλα τα κουνούπια να μεταδώσουν ελονοσία;
Όχι. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια που ανήκουν στο  γένος των ανωφελών (anopheles) μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία.


Πού αναπτύσσονται και αναπαράγονται τα ανωφελή κουνούπια;
Τα κουνούπια του γένους των ανωφελών αναπτύσσονται σε καθαρά στάσιμα ύδατα, σε υγρά και θερμά κλίματα.


Τα ανωφελή κουνούπια τρέφονται μόνο με ανθρώπινο αίμα;
Όχι. Τα  ανωφελή κουνούπια τρέφονται κατά βάση με νέκταρ και χυμούς φρούτων. Μόνο το θηλυκό κουνούπι, στη φάση της κυοφορίας, αναζητά να τραφεί με αίμα καθώς θέλει να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά του συστατικά για την ανάπτυξη των αυγών του. Επίσης, στην αναζήτηση αυτή του αίματος, δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους αλλά τσιμπά και θηλαστικά του ζωικού βασιλείου.


Αν κάποιος νοσήσει μία φορά από ελονοσία, αποκτά ανοσία για την υπόλοιπη ζωή του;
Όχι. Ακόμη και με τη σωστή θεραπεία και την πλήρη ίαση, δεν αναπτύσσεται ανοσία που να προφυλάσσει από μελλοντικό ενδεχόμενο νέας νόσησης.
Οι κάτοικοι ενδημικών χωρών, λόγω συνεχούς επαφής με το παράσιτο, αναπτύσσουν ένα είδος ημι- ανοσίας που όμως χάνεται μετά από μακρόχρονη παραμονή τους σε μη ενδημική χώρα.


Τα συμπτώματα της ελονοσίας είναι χαρακτηριστικά για τη νόσο και αναγνωρίζονται εύκολα;
Η ελονοσία, στην ήπια μορφή της, μπορεί να μιμηθεί πολλά διαφορετικά λοιμώδη νοσήματα ενώ συνήθως ομοιάζει με γριπώδη συνδρομή, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να μένει ενίοτε αδιάγνωστη. Από την άλλη μεριά, η πυρετική κίνηση μπορεί να έχει χαρακτηριστική διακύμανση με εμφάνιση κυμάτων ανά 48 ώρες (τριταίος πυρετός) ή ανά 72 ώρες (τεταρταίος πυρετός). 

Ποιος είναι ο υπεύθυνος μικροοργανισμός για τη νόσηση στον άνθρωπο;
Ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι ένα παράσιτο, το πλασμώδιο της ελονοσίας. Πέντε είναι τα πλασμώδια που προσβάλλουν τον άνθρωπο (P. falciparum, P. vivax, P. malariae, P. ovale, P. knowlesi) με πιο συχνά τα P. falciparum και P. vivax.


Όλα τα πλασμώδια προκαλούν τα ίδια συμπτώματα;
Όχι. Το πλασμώδιο falciparum προκαλεί σοβαρή ελονοσία με επιπλοκές που αφορούν σε πολλά ζωτικά όργανα (εγκέφαλος, ήπαρ κλπ) και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από ελονοσία σε αντίθεση με τα άλλα είδη πλασμωδίου, που προκαλούν συνήθως πιο ήπια νόσο.


Αν κάποιος μολυνθεί από το πλασμώδιο ελονοσίας, θα εμφανίσει άμεσα συμπτώματα;
Όχι. Συνήθως χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να εμφανιστούν κλινικές εκδηλώσεις, ενώ αν πρόκειται για τα πλασμώδια vivax και ovale, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν μέχρι και 6- 12 μήνες μετά τη μόλυνση λόγω των λανθανουσών κυτταρικών μορφών που δημιουργούνται στο ήπαρ.


Αν κάποιος νοσήσει από ελονοσία, θα πρέπει να νοσηλευτεί σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα και να τεθεί σε θάλαμο απομόνωσης;
Όχι. Η ελονοσία δεν απαιτεί νοσηλεία σε ειδική μονάδα υγείας, εκτός των περιπτώσεων βαριάς νόσου οπότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στη ΜΕΘ. Ο ασθενής δε χρήζει απομόνωσης καθώς η ελονοσία δεν αποτελεί νόσημα που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο για να είναι αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων.


Η λήψη χημειοπροφύλαξης πριν από ταξίδι σε ενδημική χώρα προστατεύει πλήρως από κίνδυνο ελονοσίας;
Όχι. Κανένα χημειοπροφυλακτικό σχήμα δεν προσφέρει 100% προφύλαξη αλλά μία σωστή χημειοπροφύλαξη προστατεύει από βαριά νόσηση και θάνατο.


Όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ελονοσίας, μπορεί να διακοπεί η λήψη της ανθελονοσιακής θεραπείας;
Όχι. Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται αυστηρά μέχρι το τέλος της ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν άμεσα, προκειμένου για εκρίζωση του παρασίτου, αποφυγή υποτροπών και αποφυγή μετάδοσης μέσω κουνουπιού και σε άλλα άτομα.


Αν εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα για την ελονοσία, θα πρέπει να γίνεται αυτόματα διακοπή τους;
Όχι. Σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων ενοχλημάτων (π.χ. συμπτώματα από το γαστρεντερικό), δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται διακοπή της θεραπείας ενώ επί εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. νευροψυχιατρικές διαταραχές από λήψη μεφλοκίνης) θα πρέπει να ζητάται άμεσα ιατρική βοήθεια.

Υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από την ελονοσία;
Όχι. Αν και υπάρχουν αρκετά ερευνητικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται διαθέσιμο εμβόλιο. Υπολογίζεται όμως ότι το πρώτο εμβόλιο θα κυκλοφορήσει το 2015.













 Αρχική  | Επικοινωνία   | Χάρτης Ιστοτόπου   | Σύνδεσμοι 
Αυτός ο ιστότοπος έχει παραχθεί για τις ανάγκες του «Ειδικού προγράμματος ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» και αντιπροσωπεύει τις απόψεις των συντακτών του. Οι απόψεις αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί ή εγκριθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την Ειδική Υπηρεσία του τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως θέσεις του Υπουργείο ή της Επιτροπής. Η Ειδική Υπηρεσία δεν εγγυάται την ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, ούτε αποδέχεται την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών αυτών.
Copyright 2012 - 2016 malwest.gr