el-GRen-US
 
Ι.Δ.Ν.  >  Πληροφορίες για το Κοινό > Συχνές Ερωτήσεις
ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Συχνές Ερωτήσεις


Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανήκει στην ομάδα των ιών της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και τις περισσότερες φορές προκαλεί ήπια ιογενή συνδρομή.

Γιατί ονομάζεται έτσι;

Ο ιός αυτός ονομάστηκε έτσι καθώς παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μια γυναίκα με εμπύρετο νόσημα στην Ουγκάντα, στην επαρχία του Δυτικού Νείλου.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κοινού κουνουπιού.
Λιγότερο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό αίματος και μέσω μεταμόσχευσης οργάνων, ενώ έχουν αναφερθεί και μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσω του θηλασμού και μέσω χειρισμού άρρωστων ζώων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στο 80% των περιπτώσεων, η λοίμωξη περνά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Σε ένα ποσοστό περίπου 20%, οι ασθενείς εκδηλώνουν ήπια ιογενή συνδρομή ("πυρετός δυτικού Νείλου") με πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στα μάτια, εξάνθημα στον κορμό, διογκωμένους λεμφαδένες, ενώ σε ένα ποσοστό λιγότερο του 1%, μπορεί να εμφανιστεί βαριά μορφή της νόσου με μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα (υψηλός πυρετός, διαταραχές συμπεριφοράς, κώμα) ή ακόμα και θάνατο.

Πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Από τη στιγμή του τσιμπήματος από το μολυσμένο κουνούπι μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων μεσολαβούν συνήθως 2- 14 ημέρες, αν και είναι δυνατό να υπάρξει παράταση σε περίπτωση ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ήπιας λοίμωξης διαρκούν 5- 7 ημέρες εκτός αν παραταθούν λόγω διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Πιο ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες είναι οι ανοσοκατασταλμένοι και οι υπερήλικες (λόγω συνοδών νοσημάτων που τους επιβαρύνουν).

Υπάρχει θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά σε περίπτωση βαριάς νόσου, εφαρμόζονται υποστηρικτικά μέτρα εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο, αν και αρκετά σχετικά ερευνητικά προγράμματα είναι σε εξέλιξη.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Θα πρέπει να αποφεύγετε την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας, δηλαδή από τα σούρουπο ως την αυγή, και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας στο σπίτι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σίτες σε πόρτες και παράθυρα, εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζετε να μη δημιουργούνται εστίες στάσιμων νερών που μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη και αναπαραγωγή των κουνουπιών.
 Αρχική  | Επικοινωνία   | Χάρτης Ιστοτόπου   | Σύνδεσμοι 
Αυτός ο ιστότοπος έχει παραχθεί για τις ανάγκες του «Ειδικού προγράμματος ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» και αντιπροσωπεύει τις απόψεις των συντακτών του. Οι απόψεις αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί ή εγκριθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την Ειδική Υπηρεσία του τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως θέσεις του Υπουργείο ή της Επιτροπής. Η Ειδική Υπηρεσία δεν εγγυάται την ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, ούτε αποδέχεται την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών αυτών.
Copyright 2012 - 2016 malwest.gr